Viimeaikoina on käyty keskustelua startupeista Suomessa ja samassa yhteydessä on yrittäjäpiireissä kritisoitu TEKESiä. Eräs toimittaja kyseli kommenttia, vastauksestani tuli sen verran pitkä että se tuskin mahtuu juttuun. Bloggaan ettei unohdu.
TEKES on suomalaiselle startup-ekosysteemille lähes elintärkeä. Ilmankin selvittäisiin mutta se on erittäin merkittävä etu niin kauan kun Suomessa on nykyisen kaltainen paha pääomavaje startupien varhaisen vaiheen rahoitukselle.
Ulkomaiset sijoittajat pelkäävät että TEKES vaatii tukirahojaan takaisin jos tulee exit ulkomaille tai startupin toiminta siirretään ulkomaille. TEKESin pitäisi mielestäni selkeästi ottaa kantaa, että se ei estä tällaisia siirtymiä vaan pitää niitä normaalina osana tervettä ekosysteemiä. Ne ovat vero- ja epäsuorien tulojen kautta hyvä asia Suomelle, sillä niin syntyvä varallisuus palaa kyllä Suomeen esim enkelisijoituksina.
Sen sijaan Suomen kannattaisi tarjota porkkanana verohelpotuksia suomen sisällä tapahtuville yritysostoille (joissa suomalainen firma ostaa toisen suomalaisen firman). Tässä olen samoilla linjoilla Taneli Tikan kanssa (viit. Kauppalehti, Tanelin blogi).
Järkevä tapa edetä olisi määrittää kansallinen tavoite varhaisen- ja kasvuvaiheen sijoituksille vuositasolla ja sitten tukea niitä julkisella rahalla TEKESin tai varta vasten startupeita varten perustettavan muun elimen kautta kunnes yksityinen pääoma ylittää tavoitetason ilman julkista tukeakin. Suuryritysten ja tutkimuksen tukeminen ei mielestäni kuulu ollenkaan samaan kategoriaan ja vaatii ihan erilaisen rahoitusalan osaamisen ja päätöksentekoprosessin kuin startupit. Se pitäisi erottaa täysin startup-rahoituksesta.
Julkisen pääoman pitäisi siis toimia sytytysnesteenä kiihdyttämässä startup-ekosysteemin kasvua kunnes se on riittävän vahva kestämään rahoitusmaailman syklit ilman tukiakin. Ajatus siitä että julkinen tuki on jotenkin itsestäänselvyys ja pysyvä asia on mieletön ja tappaa yrittäjäkulttuurin. Tämä on nykytilanteen valitettava varjopuoli: Suomessa on kasvanut teknologia-alalle sukupolvi heikkoja yrittäjiä joiden päärahoittaja on TEKES, ja joista on tullut asiantuntijoita tukihakemusten täyttelemisessä. Tästä pitää päästä eroon ja kannustaa mieluummin yrittäjiä hakemaan bisnesenkeleiltä jopa aivan pieniä 5-10 tuhannen euron sijoituksia, joita julkisella rahalla sitten matchataan kitkattomasti.
TEKESin tai muun startup-rahoitukseen keskittyvän elimen pitäisi siis toimia kumileimasimena ja antaa standardi 1:1 matching rahoitus startupille esimerkiksi miljoonaan euroon asti. Rahoituksen pitäisi tapahtua yksityisen pääomasijoituksen closingin jälkeen alle viikon aikataululla ja webin kautta, ja rahan pitäisi tulla tilille heti eikä myöhemmin kuitteja vastaan.
Lisäksi tämän elimen pitäisi olla LP:na (limited partnerina) varhaisen vaiheen startupeihin sijoittavissa rahastoissa samalla 1:1 matching periaatteella esim. 20 miljoonaan euron fundikokoon asti. Lopuksi tämän elimen pitäisi vielä tukea ruohonjuuritason startup-yrittäjyyttä edistävää toimintaa sponsoroimalla laajaa joukkoa tapahtumia, blogeja ja muita medioita, yhdistyksiä ja opiskelijatoimintaa sekä palkintoja ja apurahoja. Esimerkiksi apuraha, jonka avulla työntekijä voi ottaa 4kk palkatonta vapaata kehitelläkseen startup-ideaa, voisi hyvin olla julkisrahoitteinen tai yksityisen säätiön ja julkisen rahan yhdistelmä. Näitä tukia pitäisi jakaa nopealla aikataululla ja haun pitäisi olla auki ympäri vuoden.
Tavoitteet ja kaikki myönnetty rahoitus pitäisi laittaa webiin reaaliaikaisina listoina ja graafeina sekä ohjeistus lyhyinä dokumentteina ja videoina. Kaikki TEKESin toimintaan liittyvät palaverit, kokoukset, tapahtumat ym. joihin kutsutaan yrittäjiä hukkaamaan aikaansa voisi lopettaa ekosysteemille haitallisina.